RD Jesenského
architekt, presov, ildza, architektura, navrh, interieru
3342
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-3342,bridge-core-3.2.0,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.5,qode-theme-ver-30.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode-portfolio-single-template-7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

RD Jesenského

SITUÁCIA
Existujúca stavba rodinného domu je situovaná v západnej časti rovinatej parcely s priamym prístupom z ulice Jesenského. Pozemok je súčasťou kolónie voľne stojacich rodinných domov orientovaných v 1 uličnej línii so záhradami v zadných častiach parciel.
Projekt sa zaoberá rekonštrukciou domu, teda umiestnenie stavby ani jeho pôdorysná stopa sa nemení.
Významnou zmenou je však presun hlavného vstupu do domu z východnej fasády na uličnú, západnú fasádu.

ARCHITEKTONICKÉ A DISPOZIČNÉ RIEŠENIE
Hmota pôvodne jednopodlažnej obytnej stavby s podkrovím, stanovou strechou a vikierom do ulice, je transformovaná na dvojpodlažnú, s plochou strechou. Dispozícia je návrhom kompletne redefinovaná. Jej uvoľnením a vyčistením vzniká väčší otvorený priestor obytnej haly a teda veľkorysejšia denná časť domu na prízemí, vrátane pracovne. Prízemie je v maximálnej miere otvorené do záhrady a teda prepojené s exteriérom, pomocou presklenia na takmer celú fasádu s posuvným oknom.
Nočná, kľudová časť je umiestnená na poschodí, kde sa nachádzajú 3 spálne a väčšia kúpeľňa. Podlažia sú prepojené novo vytvoreným jednoramenným L-kovým schodiskom.
Dominantným prvkom interiéru je prepojenie podlaží prostredníctvom malej galérie. Otvor v strope prepája stredovú časť obývacej haly s presvetlenou chodbou na poschodí. Riešenie tejto chodby s galériou a s veľkým oknom poskytuje jednak pasívne zisky z juhu a zároveň lepšie presvetlenie prízemia.
Riešenie samotnej terasy pracuje s výškovým rozdielom medzi podlahou prízemia a terénom v záhrade stupňovito. Drevená terasa je rozdelená na niekoľko častí, ktoré postupne klesajú k pôvodnému terénu, ktoré sú prepojené schodami z prefabrikovaného pohľadového betónu.

MATERIÁLOVÉ RIEŠENIE
Materialita objektu zámerne pracuje s úzkou farebnou paletou pre dosiahnutie kompaktného celistvého dojmu hmoty, ale aj nadčasovosťou. Celá fasáda je obložená sivým obkladovým tehlovým pásikom. Časť fasády na poschodí je akcentovaná pomocou rozdielnej plasticity, teda striedavým ukladaním tenších a hrubších pásikov. Výplne otvorov sú navrhované z hliníkových rámov v čiernej farbe s doplňujúcim detailom čiernych plechových špaliet otvorov.

KONŠTRUKČNÉ A TECHNICKÉ RIEŠENIE
Stavba je zamýšľaná ako obojsmerný stenový konštrukčný systém. Objekt je založený na pôvodných základových pásoch. Obvodové nosné steny tvoria keramické tehly, zateplené šedým polystyrénom. Rozpon stavby je prekrytý monolitickým železobetónovým stropom.
Strecha poschodia je taktiež konštruovaná monolitickou doskou. Dimenzie nosných prvkov budú preverené vo fáze projektu v koordinácii so statickým výpočtom.

 

ÚŽITKOVÁ PLOCHA
138 m2

MIESTO
Prešov, Slovensko

KLIENT
súkromný investor

SPOLUPRÁCA
Bc. Tomáš Haničák

DÁTUM PROJEKTU
2023