Radové domy Veľký Šariš
architekt, presov, ildza, architektura, navrh, interieru
2847
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-2847,bridge-core-3.2.0,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.5,qode-theme-ver-30.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode-portfolio-single-template-7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Radové domy Veľký Šariš

SITUÁCIA
Stavba je situovaná v juhovýchodnom cípe intravilánu obce Veľký Šariš, na podlhovastom pozemku prístupnom od juhozápadu z existujúcej miestnej komunikácie. Návrh umiestňuje na pozemok 4 objekty (menované v poradí od vstupu na parcelu): Komerčný objekt pre 1-2 malé obchodné prevádzky, samotnú obytnú stavbu 4 radových rodinných domov spolu s 12 bytmi uprostred parcely, prístrešok pre pozdĺžne parkovanie popri juhovýchodnej hrane a objekt zdieľaného vonkajšieho skladu pre rezidentov. Pozemok bude teda jasne funkčne delený, s verejnou časťou orientovanoou do ulice, a poloverejnou časťou pre rezidentov vzadu (severovýchod). Táto časť je oddelená posuvnými vratami. Predná časť je otvorená do ulice, ktorej prispieva príjemným priestorom s posedením. Nakoľko sa zámer nachádza v kontexte riedko zastavanej časti obce, uprostred zástavby voľne stojacich rodinných domov a ich príslušenstva, snaží sa architektonický návrh na to reagovať prispôsobením vnímanej mierky objektov tak, aby nepôsobili neadekvátne. Jednal samotným fragmentovaním funkciií na viacero objektov, druhak samotnou formou hlavnej budovy. Kompaktná pozdĺžna hmota obytnej stavby, paralelná s dlhšou hranicou pozemku, v maximálnej možnej miere napľňa požiadavky investora v rámci limitov územného plánu. Dôležité, a možno nezvyčajné, je umiestnenie stavby uprostred v priečnom smere. Zatiaľ čo južná časť pozemku je spoločná, otvorená, severná časť za domami je dedikovaná výhradne terasám jednotlivých rezidentov.
ARCHITEKTONICKÉ A DISPOZIČNÉ RIEŠENIE
Hmota dvojpodlažnej obytnej stavby s podkrovím a strešnou terasou je zavŕšená sedlovou strechou, pričom táto figúra je 4 krát zopakovaná. Týmto explicitným vyjadrením obsahu stavby napomáhame jej prívetivej mierke a členitosti. Okrem toho, s určitou obmenou a pridanou hodnotou súčasnej estetiky preberáme tradičný archetypálny architektonický výraz domov so sedlovou strechou ktorý je v území silnou tradíciou. Zaujímavosťou je dispozičné riešenie jednotlivých bytov s ohľadom na ich napojenie na exteriér a súkromie. Každý z nich má svoj exteriérový priestor bez toho, aby sa navzájom rušili. Najväčšie byty na prízemí s dispozíciou 3+kk majú terasu za objektom, byty na poschodí s dispozíciou 2+kk majú lodžiou na juhovýchod a garzónky v podkroví majú strešnú terasu. Vstup do jendotlivých bytov je zabezpečený cez spoločné exteriérové schodiská. Architektonický výraz komerčného objektu vpredu, a skladu vzadu, je mierne odlišný od hlavnej obytnej budovy. Zachováva síce rovnaký sklon sedlovej strechy (32), no zaujímavým počinom „roztrhnutia“ hrebeňa strechy pridáva v jeho mieste bazilikálne osvetlenie ktoré privedie do objektov horné, difúzne svetlo. Komerčný objekt disponuje tiež prekrytým závetrým obloženým drevom, ktoré vzniká ustúpením čelnej obvodovej steny pod pôdorys strechy.
MATERIÁLOVÉ RIEŠENIE
Materialita objektu zámerne pracuje s úzkou farebnou paletou pre dosiahnutie kompaktného celistvého dojmu hmoty, ale aj nadčasovosť. Paleta pozostáva z bielej jemnozrnnej fasádnej omietky, a kontrastujúcimi zvyšnými prkvami v čiernej farbe – teda čiernou plechovou falcovanou strešnej krytinou, hliníkovými oknami, a ostatnými doplnkami ako oceľové konštrukcie prístrešku či svietidlá a oplechovanie. Jediným pridaným materiálom je prírodný drevený obklad v priestore lodžie na 2.np. Charakteristickým materiálom ktorý dopĺňa túto paletu je ťahokov, resp. dierovaný plech v zhodnej čiernej farbe ostatných doplnkov. Poslúži pre čiastočné „polopriesvitné“ oddelenie priestoru vonkajšieho schodiska, ale aj výplň zábradlia, alebo „klietku“ pre smetné nádoby. Krytina podlahy v celom interiéri je zamýšlaná ako drevená plávajúca podlaha.
KONŠTRUKČNÉ A TECHNICKÉ RIEŠENIE
Stavba je zamýšľaná ako obojsmerný stenový konštrukčný systém. Objekt je založený na základových pásoch. Obvodové nosné steny tvoria vápennopieskové bloky (SILKA / KM BETA) zateplené šedým polystyrénom. Priečny rozpon stavby umožňuje zastropenie monolitickou stropnou železobetónovou doskou bez vnútorných nosných stien. Výplne otvorov sú zateplené hliníkové profily s izolačným trojsklom. Prestrešenie dvojplášťovej odvetranej strechy je tvorené jednoduchým krovom s vrcholovou väznicou a vrcholovými malými klieštinami. Krov je zo strany interiéru uzavretý SDK podhľadom. Objekt bude vytápaný 4 tepelnými čerpadlami vzduch-voda (1 pre každý RD, teda 3 byty), ich vonkajšie jednotky budú umiestnené na severozápadnej fasáde na prízemí.

 

MIESTO
Veľký Šariš, Slovensko

KLIENT
súkromný investor

SPOLUPRÁCA
Ing. arch. Tomáš Sterančák, Ing. Rastislav Ildža

DÁTUM PROJEKTU
2022